Eid mubarak – Om att säga ja!

Mitt praktiserande i att vara öppen, intresserad och välkomnande till allt och alla fortsätter att bära de mest fantastiska frukter. Idag har vi varit med och firat Eid mubarak med nyfunna kenyanska vänner. En månads fastande under Ramadan tog slut med den nya månen som kom inatt och det ska firas! Aldrig tidigare har jag varit medbjuden på denna islamska högtid och nu äntligen så skulle vi få uppleva den.

Här är vi på en vit och, för tillfället, ganska öde strand mitt ute på den Kenyanska kusten. Vi är i stort sett de enda turisterna här just nu så vi får mycket uppmärksamhet av som både är nyfikna på oss och så klart vill sälja saker till oss. Lågsäsongen här drabbar folket hårt och det är många som är hungriga och behöver jobb, mat, pengar. Varje dag flockas de ett gäng killar utanför vår strand och de kommer fram och pratar och vill sälja saker till oss. De är alltid supertrevliga och presenterar sig och frågar hur allt är. Vi har köpt rätt mycket saker som vi egentligen inte behöver eller vill ha men det känns rätt att stötta dem. Problemet är ju bara att ju mer vi köper desto fler kommer det.

Spontant kände jag att det började bli jobbigt. Herregud, får vi aldrig vara ifred liksom? Men så bestämde vi för att inte störa oss på dem. De gör ingen skada och de är bara vanliga människor som försöker göra sitt jobb och tjäna lite pengar. När vi slutat att köpa och bara köper det av dem vi behöver ( färsk fisk, badsandaler, ett och annat halsband, kokosolja, papayaolja etc etc) så har vi blivit vänner med flera av dem.De berättar att folk oftast inte är som vi. De blir bortskuffade, frästa åt eller ignorerade. När man börjar behandla folk med respekt och visar dem sitt jag så händer alltid något. Man skapar en relation.

En sådan fin relation har vi med Atman. Han är så cool. Han jobbar som kite-lärare men tidigare sålde han också saker på stranden. Han är alltid glad och säger Hakuna Mata så många gånger om dagen att det nästan blir parodiskt. Han sa det tom när min man hade sönder hans kite 🙂 Atman tjänar mer pengar som kite-instruktör än försäljare men han hjälper fortsatt alla sina vänner på stranden. De är som ett community som hjälper, stöttar och möjliggör saker för varandra. En fiskare hade dött inatt ute på revet när han fiskade och hans kropp hade spolats upp på stranden. Alla här hjälptes åt att ta hand om kroppen, kontakta de anhöriga, fixa transport till bårhuset och samla in pengar till de efterlevande.

Atman bjöd in oss till att fira Eid Mubarak med honom och hans familj. Vi blev hämtade i tik-tuks imorse vid 10. Det är nationell helgdag här. Inne i närmaste byn Malindi möttes vi att att alla människor är ute på gatorna i sina finaste kläder. Färgsprakande vackra klänningar och hijabs. Barnen springer omkring i klungor och det är sed att ha godaker, kex, kakor eller mynt till alla barn. Alla som ber om något ska få. Vi köpte godis och kakor i stora lådor och delade ut till säkert 200 barn när vi gick omkring inne i byn. Otroligt härlig stämning och så mycket glädje.

Väl hemma i Atmans hus blev vi runtvisade i den lilla trädgården med höns och grantäppleträd. Vi tog ner ett sockerrör och fick smaka på det söta och goda naturliga sockret. Inne i köket stod Atmans fru och tillagade den mest fantastiska swahili-maten. Dofterna som spred sig från köket var fantastiska. Hela tiden kom folk i dörren för att få en liten godis eller köpa is eftersom Atman har en frys. En stor klump is kostar 1 sek hos honom. Sedan njöt vi av den goda maten sittandes på golvet tillsammans på en matta. Atman sparar till att kunna köpa en soffa. Vi njöt, det var så gott! Men att se Atman äta efter sin långa fasta var en underbar upplevelse.

Jag förundras över hur mycket godhet och givmildhet det finns inom oss alla. Vi är nyfikna på varandra, vi vill visa våra traditioner och våra hem vi vill dela vår lycka. Både bibeln och koranen säger att den som har ska dela med sig. Idag delade vi mat, vänskap och livet. Det är vackert. Och jag är så glad att jag är en människa som inte är rädd, inskränkt eller orolig för att prova nya saker eller säga ja till de inbjudningar som livet serverar. Den här dagen var underbar för hela min familj. Vi har lärt oss så mycket och sett saker vi aldrig tidigare varit med om. Att få inbjuden till ett hem när vi är i en annan kultur är det finaste man kan bli. Ett minne för livet. En nyfunnen vän. Många erfarenheter rikare. Ju mer vi vet desto mer kan vi själva åstadkomma. Säg ja! Var snäll. Var öppen. Så mycket nytt och växande väntar bakom ett ja. Ett nej, visar dig bara vad du redan har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.