Vad är holistisk livsstil för mig?

Jag har startat denna blogg för att jag vill skriva om min egen utforskning och erfarenhet av att leva och leda holistiskt. Därför känns det som en bra idé att bena ut vad en holistisk livsstil är för något och hur jag ser på det.

Ordet holistisk / holism betyder helhet, hel, odelad. Ett holistiskt synsätt på livet och hälsan innebär att man ser på sig själv som en hel varelse där allt hänger samman. Man ser helheten och förstår delarna i relation till helheten. Man sätter människan och hennes hälsa och handslingsförmåga i ett sammanhang. Allt hänger ihop och allt påvekar varandra. Holistisk hälsa innebär att se på alla hälsoaspekter; den fysiska, psykiska, emotionella, psykosociala, själsliga, sexuella och sociala samt den yttre fysiska miljön.

Jag tror starkt på detta sätt att se på vår hälsa för att uppleva ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Hälsa handlar inte bara om frånvaro av sjukdom. Vi vet nog alla att det finns en sammankoppling av de olika beståndsdelarna av vår hälsa och att de påverkar varandra. Vi har vårt arbetsliv, vårt privatliv, familjeliv och vår fysiska och mentala hälsa. När vi upplever stress och obalans i något av vårt livs beståndsdelar så kommer det sannolikt också att påverka de andra delarna negativt också. Därför innebär en holistisk livsstil att vi förstår att balans i livet och alla dess beståndsdelar skapar enorma fördelar för oss. Det innebär också att vi förstår att vad vi äter och hur vi fysiskt aktiverar oss påverkar vår möjlighet att skapa balans, hälsa och en känsla av totalt välbefinnande och tillfredsställelse i livet.

Min egen väg till att bli upplyst om att detta sätt att leva finns och behövs kom till mig efter att ha levt i obalans under en längre tid. Jag var stressad på jobbet och lät det ta för stor del av mitt liv, så andra delar blev snart lidande, skapade dåligt samvete, negativa tankar och spiralen var igång. Efter lång tid av upplevd stress och hets av att hinna med allt det som jag ju visste jag ville göra och behövde göra så började kroppen krångla. Det blev varningstecknen som fick mig att stanna upp. Det är just när hälsan sviker hos oss själva eller kanske hos någon närstående som vi får de läxor vi behöver. Och är vi kloka lyssnar och lär vi av dessa lärdomar vi då får. Jag gjorde det och sedan jag börjat leva mer holistiskt så upplever jag en så mycket större livsglädje, styrka och närvaro i mitt liv än jag någonsin gjort tidigare.

Så vad innebär det för mig:

  • Äta så bra som möjligt – ingen skräpmat eller halvfabrikat, så lite socker och kemikalier som möjligt. Så mycket grönskar jag bara kan och så gärna organiskt, ekologiskt och glutenfritt.
  • Träna kroppen – så mycket fysisk aktivitet som jag hinner med. Det bästa sättet att bli av med stress är att träna!
  • Använda mer naturliga produkter och ingredienser för det jag stoppar i eller på min kropp.
  • Vara självmedveten och öva – vad är det som triggar stress i mig? Vad är det jag får ångest av? Vad mår jag bra av? Jag förstår att jag kan påverka mina tankar och därmed hur jag mår. Därför är jag självmedveten och tar ansvar för mina brister samt tränar på att göra bättre val varje dag.
  • Vara respektfull – lära sig att ha respekt för mig själv och älska mig själv. Bara genom att älska sig själv kan vi också ge det till andra. Vi behöver hitta godheten i oss för att påverka andra och samhället. Men vi måste börja med oss själva.
  • Meditera & yoga – detta säkerställer att jag övar på att koppla bort mina tankar och bara är och lyssnar på mitt inre och min kropp. Detta är det viktigaste för mig och det som tidigare fattades i mitt liv. Det måste finnas tid och möjlighet i livet att lyssna på sig själv och att värdera mig själv som en hel person. Lita på mina insikter, inte döma mig själv, veta vad jag förtjänar och vad jag inte tolererar.

Tro nu inte att jag lyckas göra alla saker rätt enligt detta varje stund och varje dag. Jag övar, jag praktiserar och jag tränar. För det är just det vi måste göra. Öva och etablera nya vanor så att vi skapar balans och en helhet i våra liv som vi behöver. Detta är min övertygelse och min passion för hur jag vill leva för jag har upplevt dess kraft och skapat ett så mycket rikare liv för mig och min familj genom det. Många dagar funkar det jättebra och andra fallerar jag på alltihop. Men så är det att leva. Vi är inte perfekta och när det inte går så tänker jag att det är vår kropps sätt att säga att idag ska jag lyssna på den. Det finns alltid en ny dag och en ny möjlighet att starta om, fortsätta. Jag var tidigare ganska bra på att hela tiden skapa dåligt samvete i mig själv. Det försöker jag sluta med. Aktivt sluta med. Det sitter långt inne men jag blir lite bättre dag för dag. Och när jag märker att jag mår bättre och växer som människa får jag energi att fortsätta. Det finns ingen slutpunkt med att leva holistiskt, det är ett synsätt och en livsstil. Ett val. Ett val att leva och GROW in LIFE.

Kommentera, debattera, lika, dela eller maila mig gärna era tankar!

Här kan ni läsa hur wikihow skriver om det om någon vill läsa lite mer. Lite förenklat men tydligt.

http://www.wikihow.com/Live-a-Holistic-Life-of-Personal-Development

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.