OM chanting session – A Learning Lab experience

Kanske har du varit på en yoga-klass och blivit inbjuden till att starta eller avsluta klassen med ett OM? Det kan ju kännas lite märkligt till en början och man vågar liksom inte låta så mycket. Vi är ju inte så vana att offentligt vibrera ut ljud hur som helst. Tänk om någon hör mig!

OM sägs vara det universella ljudet av skapelse och liv. Ljudet som uppstod då universum skapades.  OM är den högsta och sannaste vibrationen som existerar. Tydligen är det så att allt i universum pulserar och vibrerar, inget står egentligen still. Ljudet OM, när det utförs rätt, vibrerar på en frekvens av 432 Hz, som är samma frekvens som återfinns överallt i naturen. På detta sätt är OM, eller A-U-M som det ska uttalas, universums egna ljud. Så symboliken är att när vi sjunger OM så vibrerar vår fysiska kropp i samklang med alla andra levande varelser, naturen och universum.

När man kan sjunga ut och vibrera korrekt enligt konstens alla regler så vibrerar ljudet från vårt bäcken uppåt genom kroppen till vårt huvud och fyller kroppen med en pulserande energi som både ger oss styrka och utstrålar lugn. När jag läste på om detta så blev jag nyfiken och bestämde mig för att gå på en sammankomst där man vibrerar OM i 45 minuter – Resonate with OM chanting. Här skulle det minsann vibreras! Lika bra att släppa alla tankar på att det är konstigt att stönande vibrera ihop med andra!

Platsen för denna aktivitet kunde inte ha varit vackrare. Inne i naturreservatet i Hout Bay öppnade en man upp sitt fantastiska hem för oss. Han bodde i en modern träkoja inne bland den nästan djungeliknande skogen med en helt fantastisk utsikt över bergen och den klarblåa himlen. Vi satt på trädäcket till hans enorma och hemtrevliga terass på kuddar i ring. Vi var totalt 13 st nyfikna själar och hela fyra stycken ”Chanting masters” var närvarande för att guida oss genom denna upplevelse. Det var inte så mycket instruktioner annat än att vi delas in i tre grupper där den första skulle sitta i mitten först och vi andra runt dem. Efter 15 minuter skulle en klocka ringa och då var det dags för den andra gruppen att ljudlöst byta plats med den första för att den sista gången bytas ut mot den tredje. Ja, du fattar, alla ska vara i mitten någon gång.


Sen började det. Alla satte sig bekvämt och blundade och sedan är det bara att upprepa OM på varje utandning. Man ska inte tänka någon särskild ton eller styrka utan låta kroppen följa sin intuition och fokusera inåt. Det gör inget om det låter hest, för starkt, för ljust eller blir falskt men helst ska man försöka trycka på så att det låter för att du kan inte vibrera med ett väldigt litet pip. Jag kände mig först lite osäker och löjlig men sen tänkte jag på att jag ju sjungit hela mitt liv och att jag vet hur bra man mår av att sjunga i samklang med andra. Jag bara körde på! Det var coolt. Vid vissa tillfällen så kände jag verkligen vibrationen och hur det liksom ”studsade” eller snarare ”vaggade” på ett behagligt sätt inne i mitt huvud. Det var oerhört avslappnande när jag väl slutade att tänka och bara kände, andades och lät mig hänföras. Allra starkast var upplevelsen när det var dags för mig och min grupp att sitta i mitten. Då hade jag människor runt mig på alla sidor och ljudet av vibrationen blev då som mest intensiv. Aldrig trodde jag att 45 minuter kunde kännas så kort!

När det var slut öppnade vi ögonen och ett härligt lugn infann sig. Någon läste en bön om tacksamhet för vad vi varit med om och en önskan om att den energi vi gemensamt skapat kommer andra i vår närhet och omnejd till gang. Här tappar de mig lite när de förklarar att vår session påverkar alla i vår närhet på 2 kilometers radie….. Men det gör inget. Det var en fin upplevelse och en härlig sammankomst. Jag lärde mig något nytt och jag förstår nu kraften i att vibrera OM. Vissa av deltagarna gör detta dagligen som en spirituell praktik. Jag känner inte att jag kommer att börja göra detta varje dag men jag kommer definitivt inte att tveka eller förminska mig själv nästa gång vi ska sjunga OM på yogan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.