Learning lab challenge – Yoga fem dagar i veckan.

Min yogapraktik började för över femton år sedan. Sedan tog den snabbt stopp….under en lååååång tid. Jag yogade då för att det kändes trendigt och lite nytt och för att jag tyckte att alla som yogade fick så snygga och smidiga kroppar. Drivkraften den gången var fel och därför blev inte resan lång. Inte såg jag några snabba resultat att få den där superkroppen som alla yogisar hade och inte var det särskilt kul. ”-Nej, bättre att springa iväg till SATS och köra lite styrka, step och aerobics, hep!”

Sen försökte jag igen när jag blev gravid. ”- Ja, det är en bra ide! Jag behöver lite avkoppling och lite lugn, varva ner och koppla an till mitt barn. Då kör vi en gravid-yoga-kurs på onsdagar, hep!” Denna gång funkade det bättre. Yogan blev en oas för att i mitt ganska stressiga och överstimulerade liv få ro och avslappning. Jag upplevde att yogan hjälpte mig känna in min kropp i dess förvandling och koppla an till mitt barn i magen. Det hjälpte mig också förbereda mig för förlossning genom att förstå andningens påverkan på hur vi slappnar av vår kropp och därmed kan hantera smärta. Yogan hjälpte mig förbereda och förstå att jag var gravid, att jag hade ett barn i min kropp och att jag var stark och fullt kapabel till att kunna föda och ta hand om det barn jag väntade.

Lite pepp från dessa insikter så gick jag vidare med mamma-barnyoga när lilla C var några månader gammal. En härlig stund på mattan men barnen jollrandes, sovandes eller skrikandes under oss samtidigt som vi försökte göra hunden. Childs pose fick plötsligt en annan dimension när man ska ligga som en övervuxen jättebebis bredvid sitt eget lilla vackra perfekta barn… Men det var på alla sätt ändå givande. En stund för mamma att träna upp knip- och magmuskulaturen och samtidigt få en stund av inkänning, ro och knyta an till sitt barn. Minns att Dagens Nyheter var på besök på ett av våra pass och vi blev sedan porträtterade i tidningen. Då skrev de om mamma-barnyoga som en ny trend. Lyckligtvis blev det en bild på lilla C i närbild till den där artikeln och inte mig i child’s pose.

Sen blev det inte mycket yoga på flera år. Livet hände och att hinna yoga fanns inte på min karta. Nej, här behövdes snabba träningsformer för snabba resultat. Jag hittade circuit training viket jag fortfarande älskar. Det hjälpte mig komma tillbaka till min kropp efter två förlossningar. Jag återfick min balans, styrka och lyckades bränna fett genom en kombination av spinning och circuit training. Vid denna tidpunkt var jag smalare, starkare och mer tillfreds i min kropp än jag någonsin varit tidigare.

Därefter kom insikten om att kroppen, själen och vårt sinne hänger ihop. Jag fick mitt andliga uppvaknande och förstod att yoga inte bara är fysiskt aktivitet utan också meditation. Yoga hjälper oss att öppna upp vårt inre och släppa vårt sinne genom andning och fullständig medvetenhet. DÅ blev yoga något helt annat för mig! Något så mycket större. Något så mycket mer viktigt. Något så mycket mer nödvändigt. En helt annan drivkraft att yoga växte i mig. Jag såg dess holistiska fördelar och förstod att det måste bli en naturlig del av mitt liv. Jag behöver yogan för att vara den jag vill vara. Yoga får mig att koppla an till min kropp och min själ. Yoga hjälper mig att balansera mitt liv.

Att gå in i yogasalen igen efter denna insikt var en helt annan upplevelse. SÅ mycket större, givande och omvälvande. Det är först när jag förstod att yoga inte bara handlar om vårt fysiska jag som jag kunde börja praktisera yoga på det fysiska sätt som jag nog från början önskat. För det är med andningens och den fullständiga närvarons kraft som yogan tar oss till helt nya dimensioner. Vissa poser som jag tidigare inte klarat av kunde jag nu genomföra. Det i sig är mind blowing! Det är som att alla våra fysiska och mentala blockeringar och begränsningar sätts ur spel. Nu kan jag inte leva utan att yoga. Jag är fortfarande en nybörjare och jag känner mig lite som Bambi på hal is i vissa klasser. Men det är som det ska vara. Det får ta sin tid. Yoga är ingen träningsform att bemästra, det är en praktik för livet där du aldrig blir fullärd. Man kan alltid fördjupa sin praktik och nå nya nivåer.

Nu bor jag i Kapstaden. Detta kulturella och spirituella Mecka! Det finns yoga-studios i varje gathörn och det är lika normalt att ha en yogamatta under armen som en handväska. Jag har hittat min underbara yoga-studio, Hot Dog Yoga i Sea Point. Det var tre veckor sedan jag tog min första yogaklass där. Jag är redan en del av familjen. Det känns som mitt andra hem här nere. Jag tar denna möjlighet nu att ge mig själv denna gåva; att fördjupa min yogapraktik och lära mig mer. Målet är att yoga fem dagar i veckan. Inte för att jag måste. Bara för att jag vill. Bara för att jag vill uppleva vart det kan ta mig fysiskt. Men allra främst för den inre resan.

Imorgon ska jag på mitt livs första yoga-retreat. Jippiiiee! Blir upphämtad av en yogi 06:30 och sedan blir det yoga fram till sena kvällen. Detta får jag skriva mer om när träningsvärken lagt sig.

All pepp och kommentarer är välkomna, positiva eller negativa. Låt oss snacka om yoga! Åh du källa till mitt inre och yttre jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.