How to overcome fear and create courage

Jag slås över hur ofta mina egna rädslor hindrar mig från att göra saker jag egentligen vill göra. Jag tänkte förut allt för ofta: – ”Nej, det kommer inte funka”, – ”Tänk om jag misslyckas”, ”Tänk om all tycker jag är konstig, fel eller korkad” etc etc. Det här är några sorts automatiska tankar som kommer upp och skapar osäkerhet och hindrar oss från att agera. Sen så vet vi ju att när vi möter våra rädslor och ibland faktiskt tvingar oss till att agera så ångrar vi oss sällan. Det som tidigare tycktes vara så konstigt, svårt eller läskigt är sällan det i efterhand.

Igår tog jag med mig familj och vänner ner till stranden, Clifton 3, där det igen var Sunset Silent Beach Disco. Det är magi ( läs mitt tidigare inlägg om detta event här: http://blogg.wholly.se/sondagskvall-pa-clifton-beach-sunset-silent-disco-beach-party-a-cape-town-moment/ ). Förra gången jag var där visste jag inte vad jag skulle få uppleva. Jag var lite osäker och tänkte att det kanske inte är för sådana som mig? Kanske är det jätteflummigt och konstigt? Tänk om jag känner mig fånig och fel? Måste man kunna något om detta och vad ska jag ha på mig? Tusen tankar och frågor – osäkerhet. Men jag tog mig dit och fick uppleva magi. Igår träffade jag några bekanta på stranden som var där för första gången. De sa samma sak: ” – Vi var lite rädda för att komma ner och visste inte vad vi skulle förvänta oss eller om det var för oss, men wow vad det här är coolt!”. Några skate-killar kom gående på stranden och stod och tittade förundrat och nyfiket. Vi började prata och de frågade försiktigt vad detta var för något – fick man vara med – är det ok att vi inte har med oss något att sitta på etc etc?

Vi är så rädda för att göra fel, för att inte passa in, för att prova, fråga och bara göra. Det fascinerar mig. För det är ju just i de tillfällena när vi är på yttre gränsen av vår komforten som vi vi växer och som utvecklas. När vi växer och utvecklas så upplever vi glädje. Det nya, det okända och den överkomna rädslan ger oss en starkare upplevelse av livet.

Jag läste på lite om rädsla och tydligen så är det bara två rädslor som vi bär med oss från födseln: rädslan för att falla och höga ljud. Alla andra rädslor har vi lärt oss själva. Speciellt två av dessa inlärda rädslor ställer till mycket problem för oss. Den ena är rädslan för att bli avvisad och den andra är rädslan för det okända. Vi har lärt oss att det är viktigt att komma överens med andra och att få känna gemenskap, acceptans och kärlek. Vi utvecklar rädsla för att inte göra rätt eller bli kritiserade för då kanske vi blir övergivna. Kanske har vi upplevt känslan av att bli övergiven i vår barndom och detta hindrar oss från att ens försöka. Vi känner oss besegrade innan vi ens försökt. Vi är rädda för förändring på grund av rädslan att förlora kontrollen. Vi stannar hellre i det vi har, för då vet vi vad vi har även om det är dåligt. Många är rädda för att göra saker inför andra människor. Vi vill inte uppfattas som konstiga eller bli förödmjukade. Denna rädsla kommer från att vi lägger alldeles för stor uppmärksamhet om vad andra tycker. Vi kan aldrig veta vad andra människor tycker, känner eller hur de ska agera. Det är inte de som skapar din verklighet. Din verklighet skapas av dina egna känslor. Dina egna känslor skapas av hur du upplever andra människor, situationer och skeenden. Hur andra människor, situationer och skeenden upplever sig själv är inte relevant för dig.

Bästa sättet att överkomma sin rädsla är att möta den. När vi upplever rädsla ska vi försöka analysera varför vi känner så. Om du förstår vad du är rädd för kan du eliminera smärtan du fruktar. Du kan då använda rädslan till din fördel ( källa: www.communicera.se).

Om vi befinner oss i en svår valsituation kan det också hjälpa att göra listor:

  1. Gör en lista som beskriver alla de skrämmande saker som kan hända om vi stannar i situationen.
  2. Göra en lista som beskriver alla de skrämmande saker som vi tror kan hända om vi väljer den nya situationen.

Genom att göra listor så får vi grepp om våra rädslor. De kan hjälpa dig att ifrågasätta dem och överkomma dem. Om inte så är det bara att välja det som skapar minst rädsla.

Jag älskar också tänka och visualisera det som jag vill ha. Jag tänker hur härligt, underbart och bra saker kan bli och jag kan då nästan uppleva känslan av glädje i mig. Om vi kan manifestera denna känsla i oss så tror jag också att vi kan uppnå den på riktigt. Tänker vi positivt så attraherar vi positivt. Vi skapar själva vår verklighet. Det är bara vi själva som kan känna det vi som själva känner. Låt inte tankar om vad andra eventuellt tänker påverka dina känslor. Det är bara tankar. Det är inte verkligheten. Din verklighet är den du själv skapar.

Nu skrattar jag åt min osäkerhet om att gå på ett strand-disco. Det är liksom inte några onda människor som sätter ihop ett event där vi kommer samman och leker, dansar och lyssnar på musik till solnedgången. Och det är just det denna företeelse handlar om. Samhörighet, naturupplevelse, rörelse och musik. Det attraherar andra som också vill känna och uppleva detta. Varför trodde jag att det skulle vara något som var konstigt eller fel? Varför skulle inte jag och min familj passa in där? Stämningen på stranden är magisk just för att alla får vara som de är, alla är välkomna. Det är ingen som tycker att någon är fel klädd, dansar konstigt eller inte ska få vara där. Ju fler desto bättre och desto större upplevelse för alla. Hade ingen kommit hade det ju blivit något. Älskar denna stad för att det finns sådana här evenemang överallt, hela tiden. Så tacksam för att jag bestämt mig för att prova och uppleva så mycket av det som möjligt. Det ger mig nya perspektiv, vänner och otroliga upplevelser. Och mod. Mod att fortsätta möta mina rädslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.