Helgens andliga äventyr, Spirit Fest i Citrusdaal

Så fortsätter här mitt ”Learning Lab” med nästa upplevelse som jag ville testa. Ni som följer mig på sociala medier under insta wholly_muse har sett att jag var bortrest i helgen på Spirit Fest. Har jag blivit galen? Har jag blivit hippie? Har jag flummat ut fullständigt. Svaret är ja! Fast det är inte flummigt. Det är tvärtom. Att ta mig tid för att fylla på min spirituella energi är ett av mina största mål när jag nu är i Kapstaden och jag går ”all in”. Jag vill hänga med folk som är inne på samma bana. Människor som kan och praktiserar en holistisk livsstil där vi låter både hjärta, kropp och själ få det utrymme det behöver. Det finns så många här! Hela staden sjuder av olika holistisk initiativ inom hälsa, träning, mat, dryck, meditation, rådgivning, samtalsgrupper, events, aktiviteter och diverse initiativ. Jag skulle kunna gå på olika saker varje dag och jag försöker hinna så mkt jag kan. Jag vill lära mig mer, jag vill testa olika saker och jag vill utveckla mig själv.


För några veckor sedan tipsade några nyfunna yogi-vänner mig om att den årliga Spirit Fest festivalen skulle ske i helgen. Hela Kapstadens yogi-tribe skulle dit. Detta kan jag ju bara inte missa, tänkte jag. Men så gick veckorna och jag glömde av att kolla upp och köpa biljett. När jag väl bestämde mig så köpte jag typ den sista biljetten de hade kvar. 4300 rand för hela helgen för mig och min dotter inkl tält och sängkläder etc. Festivalen var i år förlagt till vackra Citrusdaal ca 20 mil utanför Kapstaden. Det blev extra spännande att ta sig dit eftersom det var första gången jag körde bil sedan vi kom till Kapstaden. Jag har dragit mig för att köra på vänster sida…. Men herregud, jag är en vuxen människa och har kört bil i över 20 år så huuuuuuur svårt kan det vara. Här håller jag på att säga till barnen att de ska övervinna sina rädslor genom att bara göra och så har jag inte kört bil själv på sex veckor. Grow up! Lite skakigt att ta sig igenom Kapstaden men snart hittade jag lugnet och jag kände mig trygg i trafiken. Så typiskt mig. Först kör jag inget. Sedan kör jag 40 mil i ett svep!

Festivalen Spirit fest syftar till att förena människor genom LOVE, musik och rörelse som kopplar ihop alla våra sinnen. Genom att göra detta ger vi själen näring och kan uppnå en känsla av välbefinnande i oss själva. Vi är alla kapabla att skapa sådant välbefinnande. Vi har det alla inom oss. Men vi måste ge det näring, tid och möjlighet.Festivalens alla aktiviteter visar oss olika möjligheter att nå denna känsla av jagets välbefinnande. Så här skriver Spirit Fest på sin egen hemsida: ” Immerse yourselves in all the yoga you could wish for. Get your body moving with amazing dance. Chant ecstatic mantras accompanied by incredible live music. Lift your spirit up to it’s highest potential. Don’t miss this opportunity to join a community of love and healing as you practice yoga, dance & chant the weekend away! Get ready to have your heart opened wide!”


Min dotter och jag var lite nervösa när vi kom till festivalen. Hur skulle det bli? Vilka skulle vara där? Kommer det bi kul? Vi hade verkligen inte behövt vara oroliga. Det var som att komma till Edens lustgård. Bland citrusträd och vid en sjö med bergen runt omkring låg festivalområdet. Redan på parkeringen möts vi av skyltar som ger oss upplysningen om att vi är ”divine and loving”. Vi blir välkomnande av alla vi träffar på och hittar vårt söta lilla tält. Det visar sig att grannen är Charlies yoga-lärare Gina som vi redan känner. Hon har med sin bror och vi alla dricker te tillsammans från en och samma kopp. Bara det är liksom vackert i sig.


Vi tar en promenad runt festivalområdet och hittar mysiga små tält där de säljer vackra saker såsom yogakläder, drömfångare, smycken, superfood, rawfood, juicebar, hippiekläder etc etc. Det är fullt av människor men inte för fullt. Det är unga, gamla, barn, hippisar, yogisar, hipsters, mammor, pappor, par, singlar, gamla, unga, …. det är en salig blandning av folk men det som slår mig är att alla är glada och lugna. Det är som stället och själva energin på festivalen utsöndrar ett lugn och en djup glädje. Ingen dömmer, ingen stressar, ingen surar. Alla tittar varandra i ögonen. Ser varandra. Hjälper varandra och det finns något vackert sårbart och öppet hos alla du möter. Det är underbart att vara i en sådan miljö. Det blir lätt att leva. Du kan skaffa dig hennatatueringar, bli spådd med tarotkort, få massage och healing samt dricka te. Det här med te är viktigt för yogisar. Vi älskar vårt te.


Hela helgen är helt underbar. Det blir mycket yoga och dans. Dans-meditation är en av mina favoriter. Du dansar med andra och bara släpper loss. Själva tanken är att man inte ska dansa, posera eller försöka tänka på hur man ser ut eller gör. Man ska försöka låta sig dansas, om ni förstår vad jag menar. Alltså, du bara släpper alla tankar på hur du ser ut eller vad dans är och lyssnar på din kropp och din vilja att röra dig till den underbara musiken. När vi släpper tanken och bara låter musiken och kroppen leda oss då är vi oss själva fullt ut. Det är otroligt häftigt. Det är så frigivande och så glädjeskapande. Att göra det tillsammans är så coolt och den stämningen och energin som det var på dessa dans-meditationer har jag nästan aldrig upplevt tidigare.


Kundaliniyoga-klasserna var festivalens mest populära. Det är magiskt med kundalini, som också kallas ”yoga of awareness”. Det kombinerar andning, mudra, ögon-fokus, mantra, kroppslås och poser som stärker balansen, nervsystemet, expanderar lungkapaciteten och renar blodet. Det syftar till att balansera tanke, kropp och själ. Dessa pass var underbara. Vi skrattade, grät och svettades tillsammans. Visst känns det galet att stå på tårna och räcka ut tungan fram och tillbaka i fem minuter med 300 andra personer…. men samtidigt så okej. För känslan som hela timmen skapar i kroppen och hur du kommer i kontakt med ditt inre är helt magisk. Prova, lova mig att du provar kundalini – det är mind blowing!


Efter tre dagar hade vi ännu inte fått nog. Min dotter vaknade på morgonen och frågade om vi inte kunde stanna till sista dagen också. Jag kände samma sak. Vi ville inte åka hem. Detta var hem. Det var så mysigt. Hmmm, ska hon få missa skolan imorgon. Jag bestämde mig för att vara hippie-mamma fullt ut. Klart vi ska stanna. Skolan kan vänta. Hur ofta kan jag ge min dotter alla dessa upplevelser med dessa människor i en sådan vacker och fin miljö? Det hon har lärt sig här denna helgen är ovärderligt. Här har hon lärt sig att att vara sig själv, ha ett öppet hjärta, andningsövningar för att göra sig lugn, vågat prova nya saker och upplevt nya dimensioner av sin kropp och själ, fått respekt för sig själv och alla andra samt förstått att det finns sätt att skapa eget välbefinnande och lycka. Vi har vuxit om människor denna helg. Vi har också fördjupat vår relation till en ny dimension.


Hur kan något sådant avfärdas som flummigt eller hippie? Nej, det är tvärtom. Detta är det som vi alla borde fått lära oss från början. Detta är saker jag önskat att jag hade förstått långt tidigare. Jag är tacksam att jag hittat denna vetskap och detta sätt att se på och leva livet. Det vill jag ge vidare till mina barn.

”Instead of buying your children things you never had, teach them the things you were never thought.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.