En vit midsommar – Try not to drink challenge

Midsommar. Sång och dans kring midsommarstången. Blomsterkransar. Nystrukna klänningar. Sol och regn. Jordgubbstårta. Sill. Nubbe… och så öl så klart…. tjejerna kanske vill ha lite vitt vin och sippa på…… sen vore det ju trevligt med lite bubbel på eftermiddagen innan maten…..och sen så MÅSTE vi ju ha lite rödvin till grillningen på kvällen.

Brukar bli en del alkohol under ett midsommarfirande. Det hör liksom till. Och det är roligt och gott! Jag vet nog inget godare än att få äta den första färskpotatisen med sill, gräddfil, gräslök och ägg och ta ett glas iskallt öl till. Då är sommaren här.

Men i år blev det en vit midsommar. Inte en droppe alkohol. Oerhört skönt faktiskt, om än lite tråkigare än vanligt. Särskilt bra kändes det i morse att vakna på midsommardagen och vara pigg som en nötkärna. Tänker att det är rätt många alvedon och treos som sväljs i svenska strupar idag samtidigt som pizza-restaurangerna har sin bästa kassa på hela året.

Varför denna vita midsommar. Fick ett infall i maj när vi var i Kapstaden och föreslog för min man att vi skulle vara helt alkoholfria under de fem veckor vi skulle tillbringa i Kenya. Efter att ha varit i Kapstaden med vinländerna och otaliga restaurangbesök, middagar, cocktails och vingårdsbesök så kändes det uppfriskande att vila från vin ett tag.

En kompis frågade mig om hur det funkar att leva holistiskt och äta rätt samtidigt som man gillar vin och dricker vin. ” – Alldeles utmärkt, tack!”, blev mitt svar. Faktum är att jag älskar god mat och vin alldeles för mycket för att avstå från allt. Därför kör jag 80/20-regeln gällande mat och vin. På veckodagar äter jag oerhört nyttigt, oftast enligt LCHF, inget socker, låg-gluten, låg laktos. Men när helgen kommer så har jag inga pekpinnar. Då äter och dricker vi det vi är sugna på och känner aldrig några dåliga samveten. Detta funkar oerhört bra för mig. Jag gillar inte förbud, måsten eller att skapa dåliga samveten. Jag trivs bäst när jag kan få lite av båda världar. Balans.

”Sometimes I need yoga, sometimes I need wine”. En yogalärare i Kapstaden sa och i förtroende till mig: ”- Det är för att vi har yogan som vi kan dricka vin. Har du ångest eller är bakis dagen efter så är det bara att göra yoga och så försvinner allt direkt.” Det stämmer faktiskt

Nu har det gått 14 dagar utan alkohol. Vi dricker mest vatten och kokosvatten. Det tokiga är att de första dagarna är svårast. Man är liksom van att kunna hälla upp ett glas vin på fredagen och ibland gör man det nog slentrianmässigt just bara för att det är fredag. Nu tänker jag inte längre på vin. Fast det har varit några solnedgångar här som det hade varit galet gott med en ”sundowner”.

Vi får se hur denna utmaning går. Maken är inställd på att köra alla fem veckor för han inser att det var länge sedan han var vit så länge. Själv har jag ju varit gravid och varit vit i väldigt långa perioder genom de sista åren. Jag tänker att detta är en nyttig utmaning och det är säkert superbra att kroppen får vila från alkohol ett längre tag. Jag tänker på min mans syster som när hon var liten deklarerade en dag för hela familjen: – ” Jag är vegetarian nu! … Fast jag äter fläskfilé för det är så gott!” Lite så känner jag också; ”- Jag är alkoholfri nu….fast jag dricker ett glas vin om dagen för det är så gott!”

Nej, skämt åsido. Jag är taggad att köra detox på detta plan. Men precis så tänker jag att det borde vara. Njut av ett glas vin till maten så som fransmännen gör. Men det kanske är det som är det svåraste? Att bara ta ett glas och vara nöjd med det. Det är lätt att konstatera efter 14 dagar att jag inte behöver alkohol och knappt saknar det just nu. Men jag skulle heller aldrig vilja vara helt utan det helt och hållet. Vin är gott och det är så galet lyxigt, trevligt och roligt ibland. 

Mår man bra kan man dricka. Mår man dåligt ska man inte dricka. Alkohol är ångestframkallande och mår man dåligt så lär man inte må bättre av att dricka. Så jag tänker, drick aldrig när man är ensam, ledsen, arg eller för att glömma, fly eller är ur balans. Alkohol är ingen medicin, det är en njutningsförstärkare.

Tre veckor kvar på utmaningen. Sen ser jag fram emot att njuta igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.