Do what you love and are good at

Har så mycket energi och tankar just nu. Älskar när jag känner mig i mitt flow och hur livet liksom då blir ”effortless” ( för övrigt också titeln på en grym låt av Sabina Ddumba som jag älskar). Funderar en hel del varför jag känner mig så fri och så i mitt sanna syfte. Så har det verkligen inte alltid varit. Jag har alltid varit duktiga flickan som kämpat mig igenom livet. Bedömt mig själv och andra genom prestationer. Känt mig tyngd av måsten och kämpat, kämpat för att nå mål som jag troligen inte ens satt upp själv. Sen kom insikten om att jag måste lyssna mer på mig själv. Förstå mig själv och sätta upp mina egna mål. Det är ju inte så lätt i de liv vi lever, att få tid för sig själv med sina tankar. Samtidigt tror jag mycket på att det är just det viktigaste vi kan göra.

På jobbet har vi ofta tydliga mål, strategier och planer på hur vi ska förverkliga målen. Vi vet vad vi har för resurser och vad be behöver för att nå dit vi vill. Men har vi lika tydliga mål och strategier för våra egna personliga liv? När jag började lyssna mer på mig själv så insåg jag att jag inte längre la mest tid på att göra det som jag älskar och är bra på. Karriären hade tagit mig långt men det innebar också att jag kommit långt ifrån det som är mina sanna talanger.

Så vad är en talang? Det är helt enkelt det som vi är bra på att göra. Har lätt för att göra. Saker vi har lätt för att göra, tycker vi också är roligt. Då gör vi det mer för vi gillar det. När vi övar på något mycket så blir vi ännu bättre på det. Vi blir superbra på det. Och när vi är superbra på något så märker andra att vi är bra på det. Då får vi uppmärksamhet för det och vi får fler möjligheter att göra det vi älskar. När vi är riktigt bra på något så blir vi attraktiva för andra. Vi besitter kunskap och talanger som andra vill åt. Då kan vi troligen också ta betalt för det. Det syns och märks när vi är i våra talanger och det känns rätt i hela din kropp. Då blir jobbet inte längre jobbigt. Din talang är där du känner flow och där det är enkelt att vara. Många går till jobbet varje dag och har ångest och tänker att livet är på fritiden och att den där hobbyn har inget med jobb att göra. Men är det verkligen sant?

Checka in med dig själv och se om du kan svara på frågorna nedan:

  1. När är jag riktigt glad på jobbet och älskar det? Hur ser den dag ut när jag kommer hem stolt, lycklig  och vill berätta för alla om mitt jobb?
  2. Hur känns det i kroppen när du känner så. Visualisera och befäst känslan i din kropp.
  3. Hur kan du påverka din jobbsituation så att du kan få känna mer av denna känsla, göra mer av det som just du älskar?
  4. Vad har du bidragit till och levererat när du jobbat så som du helst vill göra? Tydliggör de konkreta vinsterna av detta.

Bara genom att få koll på ovan så kan du troligen ta en diskussion med dig själv och säkert också din chef eller kollega om hur ni kan utnyttja just dina talanger bättre. Eftersom du har bevis för att detta är det rätta och mest lönsamma, effektiva och resurssmarta så är det inte svårt att sälja in. Att inse vad man är bra på och älskar att göra är det första steget till säkerställa att man kan få mer av det. Bring me more!

Tidigare var jag rädd för att säga vad jag inte är bra på. Jag ville ju inte visa svaghet eller vara svår. Alltid redo och alltid samarbetsvillig!  Men det var ju så galet korkat och fel. Det är mycket bättre att kunna artikulera vad du vill, är bra på och vart du vill nå. Lika viktigt att säga vad du inte är bra på och veta när du inte fungerar perfekt. Det är professionellt. Alla älskar tydlighet och det blir enklare för någon att hjälpa dig nå dina mål om du kan formulera dem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.