Dags att möta ännu en rädsla: Att bli bedömd av andra.

Jag har en blogg. En blogg som nästan ingen läser för att jag inte vågat tala om att den finns. Tills nu. Jag startade den när jag kom till Afrika. Ja, jag vet 10 år sen på bollen med att starta en blogg…, men bättre sent än aldrig! Startade samtidigt ett instakonto wholly_muse för dagliga betraktelser. Bloggen var en utmaning och uppmaning till mig själv: testa att leva som jag lär, vill och tror på. Testa en massa nytt, prova saker, följa mina drömmar, möta mina rädslor, fördomar och därigenom utforska mig själv. Mitt eget lilla learning lab i holistisk livsstil och ledarskap. Hur kunde jag använda den vetenskap jag läser om och de rön jag lärt mig om livet och göra det starkare, bättre och därmed bli än mer välmående?


Det har blivit ett gäng vilda upplevelser, konstiga företeelser, häpnadsväckande klasser, fantastiska möten och otroligt många insikter på de här sex månaderna. Många av dem har jag skrivit om här på bloggen. Vår resa har tagit oss till Sydafrika, Zambia, Botswana och nu till sist Kenya. Det är ingen reseblogg i traditionell mening, snarare en blogg i den inre resan. Jag älskar att prova nya saker för jag älskar att få ny kunskap. Genom att veta mer så kan vi göra mer. Inget är sällan så farligt som vi tror innan vi provat. Väldigt sällan ångrar vi saker vi har gjort.

Jag tror på att leva holistiskt för att uppnå en större känsla av välmående och hälsa. Det innebär att både hjärna, kropp och själ behöver sitt. Vi måste ta hand om och ge alla dessa delar den energi och uppmärksamhet de behöver. Länge levde jag mestadels utifrån min hjärna tills kroppen sa till att den behövde sitt. Började äta bättre, träna mer och vila mer. Senare insåg jag att jag saknade att också fylla på det själsliga, andliga, spirituella – vi kan kalla det vad vi vill – för mig innebär det att vända inåt, lyssna på sina känslor, sin intuition, inventera sina drömmar och sätta sig själv i situationer och upplevelser som fyller på energi till att öppna hjärtat.

Att möta och förstå sina känslor, sin inre klokskap och leva mer utifrån känsla har varit revolutionerande för mig. Det magiska är att när vi är i balans med hjärna, kropp och själ så växer alla delar. Det har aldrig varit så lätt att tänka, skapa och prestera som nu. Min kropp har aldrig varit starkare och friskare. Och jag har aldrig tidigare njutit så mycket av livet och känt mig så här lycklig!

Kapstaden är ett oerhört dynamiskt, kulturellt, snabbväxande och spirituellt ställe som attraherar människor från hela världen att flytta dit och starta olika verksamheter. Det kokar av initiativ inom alla områden. Aldrig tidigare har jag varit på en plats med så mycket spirituella events, intiativ och människor. Här blandas de mest förmögna med de mest utsatta, de internationella med de lokala och de utbildade med de underutbildade. Den afrikanska själen verkar väcka något inom alla där – Mother Africa – platsen där vi alla ursprungligt härstammar från.

Jag gick ”all in” på att testa och utforska min egen spiritualitet, öppna mina sinnen, utforska min nyfikenhet och vara välkomnande och intresserad av allt och alla. Samtidigt försökte jag leva så bra som möjligt genom att äta nyttigt, organsikt, grönt och medvetet, tränade i stort sätt varje dag och mediterade på olika sätt. Jag jobbade några timmar varje dag med att göra research, fundera och lägga upp strategier och koncept för framtiden. Det blev mycket yoga och många spännande ”meet ups”, aktiviteter, master classes, upplevelser och utflykter. Med allt detta fick jag så mycket insikter och lärdomar som jag nu tar med mig i livet. Det är vad jag skrivit om på bloggen. Först för att tvinga mig själv att dokumentet och reflektera men sedan också för att inspirera andra.

För jag ser omkring mig i min omgivning av vänner, grannar, kollegor, familj, vänner och medmänniskor. Vi är många som kämpar med våra liv i en rasande fart. Vi jonglerar föräldraskap, karriärer, äktenskap, fritidssysslor, hem, vänner och försöker få ihop våra drömmar med vår verklighet. Vi är många som vänder ut och in på oss själva för att vara duktiga, framgångsrika, aktiva och lyckliga. Och vi har det väldigt bra. Vi lever i ett välfärdssamhälle med stark social trygghet, stark ekonomi och hög grad av personlig frihet om vi jämför med de flesta andra länder. Men samtidigt så upplever många en större och större existensiell tomhet, den psykiska ohälsan eskalerar och medarbetarengagemanget hos våra företag är lägre än man tidigare uppmätt. Nåt är fel. Något saknas.

I mitt jobb strävar jag efter och jobbar med att hjälpa individer och företag att uppnå större medvetenhet, effektivitet, lönsamhet och känsla av välbefinnande. Min karriärresa inom marknadsföring, kommunikation, ledarskap och affärstsrategi har lett mig fram till insikten att vi behöver inventera och synkronisera våra värderingar, syften och mål med vår egen och våra företags existens för att motivera andra att jobba för oss, köpa av oss, prata om oss eller ens lyckas nå lönsamhet. Modern vetenskap och forskning inom hjärforskning, neurovetenskap, kvantfysik, arbetspsykologi, stressforskning och organisationspsykologi bevisar det som egentligen är tusenåriga gamla läror. Vi behöver vända inåt och skapa större medvetenhet i oss själva och våra organisationer, vi behöver syften och mening med det vi gör för oss själva och för andra, vi behöver sammankoppla våra egna drömmar, talanger, syften och mål med vårt liv för att fortsätta prestera på topp men främst för att må bra. Först när vi mår bra kan vi också bidra till andra och samhället i stort.

Jag tror vi står inför ett stort skifte, ett paradigmskifte, där vi nu ifrågasätter hur våra liv och vårt samhälle fungerar. Det sker redan runt omkring oss. Vi ser företag växa fram som kombinerar ”purpose and profit” och lyckas bättre därigenom. Vi ser massor av intiativ av ”conscious business”, ”sharing economy”, ”crowd sourcing” och start ups med företagskulturer som tillåter individer att växa, lönsamhet att blomma allt medan de bidrar till samhället i stort. Vi tar hand om våra kroppar, vår närmiljö och är medvetna om vad vi stoppar i oss samt vilka effekter det har på miljön och naturen. Vi ser att yoga har blivit folkligt och allt fler börjar testa mindfullness och meditation. Vi är bara i början av denna resa på hur individer och organisationer blir mer och mer medvetna och därigenom uppfinner nya sätt att leva, verka och bidra till en bättre värld.

Är det nu cirkeln sluts och vårt samhälle når den punkt då det vi gör bidrar till att vi själva, våra organisationer och vår omvärld mår bra och lever i verklig symbios med varandra? En utopi? Nej, det tror jag inte. Jag tror att det kommer oavsett om vi jobbar för det eller inte. Och jag tänker tro och jobba för det. Kan inte komma på något mer meningsfullt att arbeta med och leva för.

Så om bloggen hittills handlat om mina utforskningar av min spirituella sida och mitt försök till en holistisk livsstil, så kommer den fortsatt att innehålla det men också mycket mer inspiration kopplat till våra yrkesliv, vår självutveckling och organisationsutveckling. Jag älskar ledarskap, marknadsföring, kommunikation och psykologi. Allt detta hänger ihop genom att vi alla är människor som vill, behöver och känner saker. Jag vill kombinera min erfarenhet och mina kunskaper från mitt liv och karriär och utveckla det vidare för att påskynda välmåendet hos individer och företag samt samhället i stort. Jag vet inte exakt hur, men jag tänker att jag börjar med att veta vad jag vill och fortsätter styra min verksamhet mot mitt mål. Jag har förtroende för att allt blir som det ska bli när vi hittar vårt sanna kall. Och jag inser att jag egentligen redan har jobbat med just detta i många år utan att helt kunnat sätta dessa ord på det. Eller helt förstå det. Nu har allt fallit på plats och det är en cool och oerhört motiverande och stärkande känsla.

Hoppas att fler av er vill vara med på resan på ett eller annat sätt. I veckan fick jag mail från tre olika läsare som sa att jag inspirerat dem. Jag blev överrumplad och så glad. Har inte så många läsare och har fått få kommentarer hittills men så har jag ju knappt vågat säga till någon att jag bloggar heller 🙂 Och det var då jag bestämde mig. Varför gömma bloggen om jag lyckats inspirera lite här och där. Om jag ska få andra på att tro på sin egen förmåga så måste jag ju våga tro på min egen. Varför är det så läskigt vad andra ska tänka? Och efter all inspiration, insikter och erfarenheter om mig själv i Afrika så ska jag nu mer än någonsin lyssna och tro på mig själv. Älska mig själv. Vara stolt för den jag är och det jag gör. För man kan inte ge något till någon som man inte har själv.

Så här har ni den, min blogg!

 

Kenya, 20 juni 2017

 

 

6 reaktioner på ”Dags att möta ännu en rädsla: Att bli bedömd av andra.

  1. Vilken inspirerande läsning Jessica. Jag följer gärna din blogg. Njut av tiden ni har kvar i Afrika! Kram Cia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.