7 ways to recharge energy and spirit – Post-holiday-recharge

Nu har det varit lov, ledighet och påskfirande. Jag älskar högtider och de traditioner som vi fyller dem med. Allt som kan firas bör firas enligt mig! Det är så härligt att få lägga lite extra tid, resurser på att skämma bort sig själv samt vänner och familj. Påskhelgen är ju just en sådan helg då vi ofta kommer samman med vänner och familj, kanske reser vi bort och vi samlas kring aktiviteter, mat, traditioner, pyssel och gemenskap. Det ger så mycket energi och förgyller livet. Men alla saker har två sidor. Jag upplever ofta att samtidigt som det ger en massa energi och påfyllnad av kärlek så tar det också mycket energi. Det blir svårare att få tid för sig själv, vi måste anpassa oss och kanske slutar det med att vi ger så mycket att vi delvis tappar bort oss själva. Det blir så mycket stimuli, förväntningar, aktiviteter, viljor och saker som ska göras. Samtidigt som vi har det supermysig så måste vi också göra mycket, lyssna mycket, anpassa oss mycket och ge energi för att hela gruppen ska komma samman i det underbara. Således, det både ger och tar energi.

Vi var tre familjer som blev uppbjuden till goda vänner i Franschhoek under påskhelgen. De har ett fantastiskt hus där vi alla fick plats med stor trädgård, pool, gästhus och stora underbara ytor inne och ute där vi alla kunde njuta tillsammans. Vi hade det helt underbart med god mat, vin, utflykter till vingårdar och ett motormuseum (!) samt äggjakt i trädgården, målning av ägg och chokladfontän. Mycket mys, skratt, lek, sena kvällar och njutbara stunder. Lyckliga kom vi hem igår tillbaka till Clifton. Lyckliga men trötta. Och så tacksamma.

Så var det vardagsmorgon igen idag. Barnen skulle till skola och det blev dags att ta tag i jobb, sysslor och landa tillbaka i vardagen. Vaknade utvilad men kände en oro och stress i bröstet. Massa måsten som började snurra i huvudet och stressen som kommer av att jag känner att nu minsann har jag latat mig så många dagar – dags att prestera. Detta är något jag jobbar mycket med. Jag är så galet mycket Luther ibland att jag blir trött på mig själv. Jag vet mycket väl att vi inte är våra prestationer och att tankar är just bara tankar. De är de negativa tankarna som stressar upp kroppen och förstör känslan av närvaro i nuet. Det hjälper inte att tänka sig fri från en dålig känsla. Jag försöker bara titta på den. Se att den är där. Acceptera den. Inte döma eller fortsätta tänka på den. Ingen ide att försöka analysera eller lösa något när vi känner oss nere. Bästa sättet att få bort en negativ känsla är att göra något som påverkar oss positivt. När vi fått en positiv känsla kan vi gå tillbaka till det där problemet och titta på det, lösa det. Om man har ett nytt perspektiv och en ny känsla i kroppen så kommer det där problemet inte vara lika svårbegripligt som man först trodde.

Här kommer några tips på saker som jag gör för att återskapa energi och andlighet när jag behöver en ”recharge”:

  1. Yoga: rörelse genom andning. En fördjupad andning återskapar energi i din kropp. Vi vänder inåt för att hitta tillbaka till den kraft som alltid finns där. Det första jag gjorde idag var att gå på en en vinyasa-klass och ut kom jag som en ny människa. Lugn och energifylld igen.
  2. Lyssna på musik : musik kan påverka vårt sinne så starkt. Sätt på musik som du älskar och blir lycklig av. Dansa, lyssna och ta in musiken. Det spelar ingen roll viken musik men det ska vara något som fyller på med det du behöver; glädje, ro, energi, kärlek. Jag lyssnar ofta på Deva Premal som jag älskar. Vackert, innerligt och spirituellt. Det tar mig tillbaka till
  3. Äta grönt och skönt: detoxa och fyll på med vitaminer, mineraler och vätska. Gör en grön juice. Ät en sallad. Ät frukt. Ta bort så mycket gluten, socker och protein som möjligt. Efter en dag med bara hälsosam mat känner jag mig helt annorlunda. Återväckt. Lättare. Ledigheter innebär inte alltid att vi äter så nyttigt som vi vill. Det är ok. Nu har vi njutit. Nu kör vi några dagar med clean-eating!
  4. Gå ut i naturen: naturen den outsinliga källa av energi och skönhet. Gå en promenad. Andas in den friska luften. Se dig omkring. Se och iaktta med 100% medvetenhet och närvaro. Känn vinden i håret. Sanden mellan tårna. Duggregnet i ansiktet. Solen som värmer din hud eller vad det nu är för intryck som just är här. Njut av dem. Ta in dem. Begrunda skönheten och energin som finns runt oss hela tiden.
  5. Läsa en bok/blogg/se ett TEDTalk/lyssna på en Pod: Sätt dig i 30 minuter och läs något som inspirerar dig och som du vet att du mår bra av. Hela världen är fylld av andra stora tänkare, livsbejakare, spirituella ledare, inspiratörer, biografier etc etc. Läs, lyssna och ta in nya intryck. Lär dig något och fylls av inspiration. Döm eller jämför dig inte utan INSPIRERAS. Allt du kan tänka kan du uppnå.
  6. Svettas ut det! Att fysiskt svettas ordentligt hjälper oss att bli av med det som inte längre behöver finnas där, fysiskt och mentalt. Hänge dig till din favoritsport, gå ut och jogga, dansa dig svettig eller gå på ett gympass. När vi vill träna som minst är då vi ska göra det. Endorfiner skapas, du andas, du återväljer din kropp och efteråt känns det alltid bättre än innan. Do doubt!
  7. Ta ett bad: Det sägs att salta bad kan återskapa energi. Om du bor nära vatten. Ta ett dopp. Att bada är att leva. Jag känner livet i mig och alla sinnen väcks till liv. Genom att utsätta vår kropp för temperaturskillnader och stanna i dem hjälper vi blodomloppet och cellförnyelsen. Det ger effekt på stresshormoner och signalsubstanser i hjärnan. Har du inget hav eller sjö nära går det lika bra att ta ett bad i badkaret eller en kall dusch. kanske också en saltskrubb innan med några matskedar grovsalt? Njut.

Idag har hittills startat med punkt 1-3 ovan. Nu är det dags för en lunchsallad! Får se om det blir hela listan idag. Troligen inte. Känner mig redan starkare och mer energifylld. Ett dopp i havet ska det oavsett bli. Det är 30 grader varmt i Kapstaden idag, så svettas gör jag redan 🙂 Önskar er alla en underbar dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.